Новости

Трилогія ВАЛІЗИ ТУЛЬСА ЛЮПЕРА Пітера Ґріневея в київському кінотеатрі Жовтень

15⋅03⋅2007 17:58

23, 24 і 25 березня в київському кінотеатрі "Жовтень" відбудеться показ трилогії знаменитого британського режисера Пітера Ґріневея "Валізи Тульса Люпера"/The Tulse Luper Suitcases, що його представляє компанія "Артхаус Трафік", Британська Рада і журнал "10 дней".

Стрічки демонструватимуться в Україні на великому екрані вперше – лише в Києві, лише в "Жовтні", лише по одному сеансу кожної частини кінотрилогії: "Валізи Тульса Люпера. Частина 1. Моабська історія", "Валізи Тульса Люпера. Частина 2. Від Ву до моря" і "Валізи Тульса Люпера. Частина 3. Від Сарка до фінішу".

16 березня, о 16-00, в конференц-центрі Британської Ради (вул. Григорія Сковороди, 4/12), відбудеться прес-конференція з нагоди показу фільмів Пітера Ґріневея. В її рамцях буде показана одна з перших короткометражних стрічок режисера "Інтервали"/Intervals (1969), а також фрагмент з чи не найвідомішої короткометражки майстра "Прохід через Н: Реінкарнація орнітолога"/A Walk Through H: The Reincarnation of an Ornithologist, один з героїв якої – той самий Тульс Люпер, який став головним персонажем демонстрованої в Києві трилогії.

З прес-релізу компанії "Артхаус Трафік": "Пітер Ґріневей належить до числа найамбітніших і найсуперечливіших кінорежисерів своєї епохи. Його дивні кіноексперименти вражають уяву й розум, їх часом насилу перетравлюють навіть найвитонченіші критики, але в той же час його фільм "Кухар, злодій, його дружина і її коханець" ішов у широкому прокаті на екранах Сполучених Штатів.

Ім’я Ґріневея знає кожен, хто відносить себе до інтелектуалів та естетів. У його картинах провокаційна еротика поєднується з витонченими філософськими ідеями, а образотворча сторона яскріє приголомшливими візуальними ефектами, які стали своєрідною візитною карткою режисера (накладення декількох зображень, вбудовані екрани тощо)...

Пітер Ґріневей – бажаний гість кожного кінофестивалю у світі і завсідник найпрестижніших з них, серед яких – Канн і Венеція. Володар почесного призу Каннського фестивалю "За художній внесок в мистецтво кіна", командор Ордену Британської імперії.

Кінотрилогія "Валізи Тульса Люпера" – найграндіозніший проект режисера. Це захоплююча епопея з трьох повнометражних фільмів, яка розказує історію Тульса Люпера – історію життя, проведеного в поневіряннях від в’язниці до в’язниці, історію, швидше, не життя людини, а валіз, які він встиг зібрати. Сам Люпер відомий як першовідкривач урану, письменник і творець численних проектів у сфері живопису, кіна і театру. Фільм знімався в 18-ти країнах світу, зокрема, в сусідній Росії. У зйомках брала участь безліч зоряних актрис, серед яких Ізабелла Росселліні, Рената Літвінова, Франка Потенте і інші.

Пітер Ґріневей заявив, що створив "Валізи" у відповідь на виклики нових образотворчих мов, використавши п’ять засобів вираження: кіно, телебачення, DVD, інтернет і книжкова полиця. Цей проект покликаний довести, по суті, тезу "кіно померло, нехай живе кіно". 

- / 5
0 голосов