Новости

6-й ФЕСТИВАЛЬ НОВОГО БРИТАНСКОГО КИНО В УКРАИНЕ

27⋅11⋅2006 21:35

23 листопада 2006 року розпочався VI ФЕСТИВАЛЬ НОВОГО БРИТАНСЬКОГО КІНО, що знову проходитиме в шести найбільших містах України. На вас чекають сучасні, оригінальні та традиційно якісні стрічки, розмаїті за жанром і тематикою! Будуть представленi 7 фільмів для перегляду в столиці та 5 – в інших містах.

Описи фільмів 

Кайф

2005, музично-біографічна драма, реж. Стівен Вуллі, у ролях Ліо Ґреґорі, Педді Консідайн, Девід Морісі, Бен Уішоу, Тува Новотні, Монет Мазур, Амелія Уорнер, трив. 103 хв., не рекомендується глядачам до 16 років.

Брайан Джоунс був геніальним митцем, поп-зіркою, фешн-іконою та бабієм. Між 1962 та 1969, впродовж семи коротких років, в які помістився його карколомний злет та швидке падіння, Брайан став музичною легендою, створивши «Rolling Stones» – один із найкращих рок-н-ролльних гуртів усіх часів. Брайан Джоунс був переконаним декадентом, що протестував проти усього та обожнював цей світ в ті моменти, коли не ненавидів його. А його легендарне захоплення наркотиками та алкоголем розпалювало його і без того лиху вдачу. «Кайф» - це історія ранніх років «Rolling Stones». Це також таємнича історія смерті одного з найталановитіших музикантів 60тих років. Він помер на руках ледь знайомої людини, самотньої літньої ночі, лише кілька тижнів по тому, як залишив гурт...

Номіновано на «Золотого Хічкока» на фестивалі британського кіно у Дінарді (Франція), а також на премію «Empire».

Цоці

2005, кримінальна драма, реж. Ґевін Худ, у ролях Преслі Чвенеяга, Тері Фето, «Зола» Бонгінкосі Дламіні, трив. 94 хв., не рекомендується глядачам до 15 років.

Чуйний вражаючий фільм, знятий за мотивами однойменної книги визнаного драматурга Атола Фугарда, оповідає про шість днів із життя юного, але безжального ватажка вуличної банди, котрий застрелив жінку та викрав її авто, не помітивши у паніці немовля на задньому сидінні. У супроводі потужної енергійної музики, «Цоці» є відбитком непростого вуличного життя у сучасному Йоганнесбурзі.

«Оскар» за «найкращий іноземний фільм року»; нагорода Британської академії кіно та телебачення за «найкращий неангломовний фільм», Премія ім. Карла Формана як «найбільш перспективному новачку»; приз глядацьких симпатій на Міжнародному кінофестивалі у Торонто; Гран-прі жюрі «Особлива відзнака» та приз глядацьких симпатій на фестивалі Американського інституту кіно; приз глядацьких симпатій на Міжнародному кінофестивалі у Денвері; нагорода за «найкращу британську стрічку» та приз глядацьких симпатій на Міжнародному кінофестивалі в Единбурзі; приз глядацьких симпатій на Міжнародному кінофестивалі у Сан-Луї та ін.

Стиль життя

2004, драма, реж. Амма Асанте (дебют), у ролях Стефані Джеймз, Олівер Гейден, Натан Джонс, Гарі Шеппард, Дін Вонг, Сара Ґреґорі, Бренда Блетин, трив. 91хв., не рекомендується глядачам до 15 років.

Вдумлива та зворушлива драма про життя п’ятьох тінейджерів, що борються за свої мрії. Сюжет стрічки обертається довкола малолітньої матері та трьох її друзів: п’ятнадцятирічного хлопчика, що хоче бути «справжнім валлійцем», та двох сімнадцятирічних юнаків, один із яких мріє вирватися з пут свого млявого оточення, а інший відчайдушно прагне кохання. Усі вони балансують над суспільною прірвою, намагаючись знайти свій власний шлях у житті … доки одного дня параноя, нудьга, розпач та лють не утворять смертельну суміш...

Премія ім. Карла Формана як «найбільш перспективному новачку» (Британська академія кіно та телебачення); нагорода уельської філії Британської академії кіно та телебачення за «найкращий фільм», «найкращу режисерську роботу», «найкращу актрису» та «найкращого актора-дебютанта» (Стефані Джеймс); UK Film Talent Award; приз FIPRESCI на кінофестивалі у Майамі; нагорода SIGNIS – особлива премія на Міжнародному кінофестивалі у Сан-Себастьяні та ін.

Жовта преса

2005, сатирична драма, реж. Мері МакҐакіан, у ролях Руперт Грейвз, Дженніфер Джексон Лей, Малкольм МакДауелл, Айан Гарт, Керрі Фокс, Саймон Селлоу, Люсі Дейвіс, трив. 122 хв., не рекомендується глядачам до 15 років.

Історія кохання, яка розігрується в ефектному та ласому до сенсацій світі британських таблоїдів. «Жовта преса» – це сучасна урбаністична сатира, дія якої відбувається впродовж одного тижня в редакції бульварної газети. Авторитарний шеф-редактор та його розумний і відчайдушний редактор (котрий, між іншим, спить із дружиною шефа) б’ються за владу та панування, використовуючи штатних журналістів як пішаків у своїх іграх. Стрічка, сюжет якої розгортається на тлі виборів у США та сучасного повального захоплення знаменитостями, пропонує дотепний погляд за лаштунки бульварної преси.

Премія «Ковбой» на кінофестивалі у Джексон Гоул.

Фестиваль

2004, комедійна драма, реж. Енні Гріффін (дебют), у ролях Амелія Булмор, Біллі Картер, Ракель Кесседі, Меган Доддз, Данкан Дафф, Джона Лотан, трив. 107 хв., не рекомендується глядачам до 18 років.

Стрічка, в якій різноманітні сюжетні лінії переплітаються на тлі щорічного театрального фестивалю в Единбурзі. «Фестиваль» – це фільм про дивний місяць серпень, коли, здається, увесь світ приїздить до Шотландії дивитися вистави, грати у виставах та просто пиячити. Протягом одного місяця на рік Единбург стає центром Усесвіту, принаймні, для деяких людей….

Нагорода шотландської філії Британської академії кіно та телебачення; Премія ім. Дугласа Гікокса; нагорода за «найкращий сценарій» на кінофестивалі у Стокгольмі.

Хлопець Ікс

2004, чорна комедія, реж. Сол Мецштайн, у ролях Джексон Біггз, Наташа МакЕлоун, Джерелі Нортгем, Майкл Айронсайд, трив. 94 хв., не рекомендується глядачам до 15 років.

Чорна комедія, погляд на армію в стилі «Поправки 22» та «M*A*S*H». Фільм знято за мотивами роману Джона Ґрізенера «Ніхто не думає про Гренландію». 1979 рік. В’єтнамська війна закінчилася чотири роки тому. Кандидат у президенти США Рейган закликає до збільшення війскових витрат, а Радянський Союз от-от програє холодну війну. Тим часом на військовій базі Квангаттарса губиться американський солдат Руді Спрюанс, якого помилково висадили на краю землі у крижаних пустелях Арктики. За ним ніхто не приходить… Однак армія не може помилятися. Прийшовши до тями у армійському шпиталі, якого офіційно не існує, Руді розуміє, що опинився в епіцентрі «невеличкої канцелярської помилки».

Номіновано на нагороду British Independent Film.

ВЕЛИКИЙ ЕКСТАЗ РОБЕРТА КАРМАЙКЛА

2005, драма, реж. Томас Клей (дебют), у ролях Дені Дайер, Леслі Менвіль, Ден Спенсер, Райан Уінслі, Чарльз Мнене, трив. 96 хв., не дозволяється глядачам до 21 років. Увага! Деякі сцени фільму можут викликати шок та обурення глядачів

"Якщо глядачів знудило від відрази, значить ми досягли результату", заявив режисер, відповідаючи на запитання глядачів після показу стрічки на Единбурзькому кінофестивалі. Автор фільму ставить за мету шокувати аудиторію, включаючи до стрічки сцени в стилі "Механічного апельсину" Стенлі Кубрика, тільки доводячи їх брутальність і жорстокість до крайньої межі (або ж, на думку багатьох глядачів, виходячи за будь-які межі прийнятності). "Великий екстаз" оповідає про компанію підлітків. Події відбуваються на тлі війни в Іраку. Режисер досліджує зв’язок між – з одного боку – жахами війни, котрі для багатьох є не більш ніж віртуальними картинками з теленовин, і – з іншого боку – звірячою брутальністю, на яку здатні здавалося б звичайні підлітки, що живуть у млявому британському містечку на березі моря. Стрічку було відібрано до престижної програми Тижня критиків в рамках Канського фестивалю, а також показано на численних фестивалях по всьому світу. Будучи дуже гарно знятим фільмом, "Великий екстаз" водночас спричинив запеклі дискусії щодо доцільності, і, взагалі, прийнятності зображення на екрані сцен насильства.

Місця та дати проведення фестивалю:

23-30 листопада

КИЇВ – кінотеатр "Україна"

24-28 листопада

ДНІПРОПЕТРОВСЬК – кінотеатр „Родина”

30 листопада – 4 грудня

ХАРКІВ – кінотеатр „Кінопалац”

7-12 грудня

ДОНЕЦЬК – кінотеатр „Кінопалац-Звездочка”

14-18 грудня

ЛЬВІВ – кінотеатр „Кінопалац-Копернік”

14-18 грудня

ОДЕСА – кінотеатр „MASKI”

- / 5
0 голосов