Новости

XIII МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ АНІМАЦІЙНИХ ФІЛЬМІВ КРОК

23⋅08⋅2006 17:40

Від 7 до 18 серпня 2006 року на теплоході “Георгий Жуков”, що мандруватиме Волгою та Камою за маршрутом Ніжній Новґород – Пєрмь – Єлабуґа – Казань – Ніжній Новґород, пройде XІІІ Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів “Крок”. Нагадаємо, що “Крок” – це спільний українсько-російський проект, котрий щорічно проводиться по черзі в Україні та Росії на борту мандрівного теплохода. Це дозволяє, з одного боку, створити унікальну творчу атмосферу, а з іншого – залучити до участи у фестивалі глядачів різних міст, розташованих за маршрутом фестивальної мандрівки.

“Крок”, що він проводиться вже 17 років, входить до десятки найкращих кінофорумів країн СНД й до п’ятірки найкращих анімаційних фестивалів у світі.

Засновники фестивалю – Міністерство культури і туризму України, Міністерство культури і масових комунікації Росії (Федеральне агентство з культури і кінематографії), Спілки кінематографістів України і Росії, Конфедерація спілок кінематографістів, Головне управління культури і мистецтв Київської державної міської адміністрації.

Президенти МКФ “Крок”: від України – режисер і художник, заслужений діяч мистецтв України, дійсний член Академії гумору “Золотий Остап” Давид Черкаський; від Росії – режисер і художник, заслужений діяч мистецтв Росії, лавреат Державної премії Росії Едуард Назаров.

Цьогорічний “Крок” проходить в Росії і за традицією присвячений мистецтву молодих аніматорів – у конкурсі змагаються лише студенти кіношкіл і режисери-дебютанти.

Селекційна комісія, до складу якої входили, крім представників Росії, заступник головного редактора KINO-КОЛА Алік Шпилюк і відомий український режисер-аніматор Олександр Бубнов, переглянула близько 600 фільмів, представлених кіношколами різних країн та особисто авторами стрічок. До конкурсу відібрано 143 фільми. В інформаційній програмі – ще 34 стрічки. Передбачено ряд цікавих ретроспектив: ретроспективи членів журі фестивалю та членів селекційної комісії, молода українська анімація – призери міжнародних фестивалів, найкращі анімаційні фільми кіношкіл Південної Кореї, призери МКФ в м. Ансі (Франція), 50 років Заґребської анімаційної школи, 70 років студії “Союзмультфильм”.

Також у програмі фестивалю: майстер-класи видатних аніматорів з різних країн світу, дискусії, “круглі столи”, творчі зустрічі учасників фестивалю з глядачами, прес-конференції.

Країни-учасниці фестивалю: Австралія, Бельгія, Бєларусь, Велика Британія, Данія, Індія, Ізраїль, Іран, Ірландія, Іспанія, Казахстан, Канада, Китай, Нідерланди, Німеччина, Південна Корея, Польща, Росія, США, Тайвань, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Швейцарія, Шотландія, Японія. „Чемпіонами” за кількістю представлених у конкурсній програмі фільмів є Франція (30 стрічок), Росія (22), Велика Британія (19), Німеччина (10), Україна, Бельгія та Ізраїль (по 6). Українські учасники – це студентки Олена Педан („Хочеш – ховайся, хочеш – біжи”) та Марія Савєльєва („Картопля”); випускники Євген Альохін („Ведмежа послуга”) та Тетяна Гагуріна („Поєдинок”) і режисери-дебютанти Дмитро Локтєв („Комар”) та Олег Цуріков („Колискова”).

Міжнародне журі фестивалю: Жак Друен (Канада), Реджина Пессоа (Португалія), Константін Бронзіт (Росія), Євген Сивокінь (Україна), Тіціана Лоскі (Франція).

У вересні 2006 року в рамцях Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів “Крок” у київському Домі кіна протягом трьох днів відбуватимуться заходи для учнів київських шкіл, дітей-сиріт, вихованців шкіл-інтернатів, дітей-чорнобильців. У програмі – виступи акторів театру, кіна й естради, комп’ютерні майстер-класи, виставки дитячих малюнків, ігри, вікторини, а також показ найкращих фільмів з колекції “Крока”.

А вже у січні 2007-го – традиційний „Анімакрок – зупинка на вимогу”. 

- / 5
0 голосов