Новости

Карлові Вари: Український режисер переміг на 42 МКФ у Чехії

11⋅07⋅2007 09:42

В одній з конкурсних програм 42 МКФ у Карлових Варах (29 червня – 7 липня), а саме – „Схід Заходу”, брав участь ігровий фільм українського режисера Івана Кравчишина Stop Revolution, що після відповідних дозйомок та перемонтажу постав на матеріалі його ж дебютної повнометражної стрічки „Прорвемось”. Але ця картина не була відзначена журі.

Тим часом, в іншій конкурсній програмі Карловарського МКФ – документальних фільмів (тривалістю до 30 хвилин) – змагалася й перемогла картина українця Сергія Лозниці „Артіль”/”Артель”, створена в Росії, на Санкт-Пєтєрбурзькій студії документальних фільмів. Сергій Лозниця після навчання у ВДІКу продовжує свою кінокар’єру в Росії, фільмував стрічки також на німецький кошт. На жаль, він досі, попри бажання, не знайшов фінансових та організаційних можливостей робити кіно на Батьківщині. Одним із кроків Сергія в цьому напрямку була участь і перемога у конкурсі сценарних заявок до ігрових фільмів на історичну тему, що його торік проводив фонд Катерини Ющенко „Україна 3000”. Заявка Лозниці стосувалася сценарію стрічки про Голодомор в Україні 1932-1933 років. Наразі сподіваємося на реалізацію цього проекту та зауважимо, що оператором "Артілі" виступив також українець – Сергій Михальчук, найкращий майстер цієї справи серед молодшої української кіноґенерації...

У головному ж конкурсі МКФ у Карлових Варах „Кришталевого глобуса” отримала ісландська картина "Суворе місто"/Mýrin кінорежисера Балтазара Кормакура, відомого за стрічкою 2000 року „1001 Рейк’явік»/101 Reykjavík.

Найкращим режисером також визнано кінематографіста з Північної Європи – ним став норвежець Берд Брейєн із фільмом "Курс неґативного мислення"/Kunsten å tenke negativt.

Спеціальний приз журі – за картину „Щасливі милі”/Lucky Miles – опинився в австралійця Майкла Джеймса Ровленда. А Приз глядацьких симпатій – у комедії чеха Яна Сверака „Упаковка”/Vratné lahve.

Одразу чотири нагороди ощасливили тріумфатора цьогорічного „Кінотавра” російський фільм „Прості речі”/”Простые вещи” Алєксєя Попогребського. Головне журі відзначило акторів: як і на Відкритому російському кінофестивалі, приз за найкращу чоловіча роль – Сєрґєй Пускєпаліс, Спеціальна згадка журі – Леонід Бронєвой. (Також Спеціальна згадка журі – Зденек Сверак, за сценарій фільму „Упаковка”, де він зіграв і головну роль; нагадаємо, що Зденек Серак свого часу виконав головну дорослу роль і в оскароносному „Колі” – знов таки свого сина Яна Сверака). Ну і „Прості речі” виявилися фаворитами журі FIPRESCI та Екуменічного журі.

Під час церемонії закриття фестивалю, 7 липня, „Кришталевого глобуса” за видатний внесок у кіномистецтво вручили американському акторові й режисеру Денні Девіто. 

- / 5
0 голосов